Masthead header

Igår höll BRY presskonferens med anledning av att referensgruppen utarbetat det dokument som beskriver barndomstolen. Vi förklarade varför vi kräver att det inrättas en särskild barndomstol.

Agneta Bravélius inledde och informerade om att hon ser samma larmrapporter idag som för 20 år sedan, när hon själv kämpade för sitt barn. Myndigheternas brister kvarstår. De föräldrar som tar kontakt med BRY idag berättar hur de blir motarbetade istället för att få hjälp att skydda sina barn. Agneta får kännedom om nya fall varje dag.

Vi spelade upp ett av Annas inspelade möten på socialtjänsten. Där framgick det att de anser att det är hennes oro över att sonen är utsatt för övergrepp som är problemet. De tar ingen notis om alla orosanmälningar som inkommit från olika experter, oberoende av varandra.

Monica Dahlström-Lannes, fd vålds- och sexualbrottsutredare, beskrev att hon aldrig sett ett mer väldokumenterat fall än Anna & Elias. Inspelningar, foton på skador, vittnen som kan styrka barnets utsatthet och inte minst 9 orosanmälningar från professionella. Trots detta agerar inte socialtjänsten. Istället saboterar de polisens förundersökning. Samma åklagare som inte utrett de sexuella övergreppen begär mamman häktad för grov egenmäktighet med barn. Anna har suttit häktad över en månad, helt isolerad med fulla restriktioner. Monica pekade även på andra liknande fall och att det är barnen som straffas när rättssystemet brister.

Hans Cagnell, socionom och leg psykoterapeut, berättade om sina möten med Elias. Pojken hade varit tydlig när han berättade om det våld och de övergrepp han varit utsatt för. Hans talade även övergripande om de allvarliga konsekvenserna för barn som utsätts för övergrepp. Om man ska begränsa de negativa effekterna av våld och övergrepp i barndomen så är det viktigast att övergreppen upphör.

Rebecca Lagh, advokat, betonade att hon ej är insatt i fallet Anna & Elias men hon arbetar med liknande fall. Hon ser ett tydligt mönster hur domstolar negligerar barns upplevelser av våld eller sexuella övergrepp .Hon bekräftade att barn saknar rättsskydd i Sverige idag. Vi behöver gå från föräldrarätt till barns rättigheter. Genom inrättande av barndomstol, med specialutbildad personal så skulle vi råda bot mot den kunskapsbrist som råder idag.

Agneta Trygg, grundare och verksamhetsansvarig i Trygga Vuxna, ingår också i referensgruppen. Hon var förhindrad att delta.

Inbjudan hade skickats ut till media, radio, tv och tidningar – totalt ett femtiotal adresser. En reporter med kameraman kom från SVT. Vi har bett att få överlämna vårt dokument till justitieminister Morgan Johansson. Hans sekretariat har meddelat att han är fullbokad sex månader framöver.

I bild från vänster till höger:
Christina Hägglund – volontär
Rebecca Lagh – advokat
Agneta Bravélius – grundare och verksamhetsansvarig i BRY
Monica Dahlström-Lannes – fd vålds och sexualbrottsutredare
Hans Cagnell – socionom och leg psykoterapeut
Elisabeth Isit – styrelseledamot och samordnare i BRY
Anahita Kolahdozan – volontär

 

 

Till dig som inte kunde komma i söndags, här kan du se talen.

De som talar är:
Agneta Bravélius, grundare och verksamhetsansvarig
Monica Dahlström-Lannes, fd vålds och sexualbrottsutredare
Jan Björklund, Annas juridiska ombud

Tyvärr fick vi problem med tekniken mot slutet vilket gör att Jans hela tal inte kom med.

Nu laddar vi våra batterier inför nästa steg mot barndomstol.

Ett axplock av bilder från vår manifestation i Stockholm idag.

Gosedjuren hade skickats till oss från olika platser i landet.
Från Västervik och Gotland hade de samlats ihop och kördes på släp upp till Stockholm. På bilden ser du Elisabeth Isit, styrelseledamot och samordnare i BRY.

Det var så många att de bildade en stor pyramid.

Vårt budskap. Mycket tacksam över att ha fått hjälp av IVisby.se att ta fram dessa.

Det regnade precis hela tiden. Trots det kom ungefär ett sextiotal personer. Härligt att se så många män i publiken.

Monica Dahlström-Lannes och jag.

Alla gosedjur togs väl omhand. Nu får de torka och vila tills det blir dags för nästa event. 😉
I bild: Hanna Björkman, Henrik Apelqvist, Elisabeth Isit, Urban Karlsson, Fredrik Delic och Fanny Ekman.


På grund av allmänhetens kraftiga reaktioner på att Anna och Elias hämtats av polis så har vi valt att välja en annan plats för vår manifestation:

Raul Wallenbergs torg, Nybroplan, Stockholm
Söndag 17/3 kl 13.00

Vi har fått indikationer på att många gosedjur är på väg för att delta och där finns en större yta att sprida ut sig på.

Mer information om Anna & Elias finner du här.

Hoppas vi ses där!

 

Inspirationen till vår manifestation kommer från Irland. När en våldtäktsman friades på grund av att den 17-åriga flickan bar stringtrosor utbröt högljudda protester – med trosor i fokus. En stor mängd trosor slängdes utanför entrén till domstolsbyggnaden.

På liknande sätt anordnar BRY – Barns Rättsskydd vår manifestation för att stärka barns rättigheter i Sverige. Vi samlar in begagnade gosedjur för att visa vår protest.

Vi anser att vårt nuvarande rättssystem inte längre motsvarar vårt samhälles förväntningar. Ett flertal färska domar visar tydligt att det finns ett glapp mellan brott och straff. Den som misshandlar eller begår övergrepp mot barn kommer ofta lindrigt undan. Antingen frias de helt eller får låga straff.  När det gäller våld och övergrepp inom familjen så tvingas barnet alltför ofta att fortsätta träffa sin förövare.

DET HÄR VILL VI FÖRÄNDRA!

Skärp straffen och inrätta en särskild barndomstol med specialutbildad personal.

Visa ditt stöd genom att komma till Mynttorget i Stockholm söndag den 17/3 kl 13.00. Ta gärna med ett begagnat gosedjur.

VARMT VÄLKOMMEN!

Mer information finner du på vår Facebook-sida.